11 mei 2023
Geplaatst door Maartje

Hart van de Waalsprong is een bruisende, stedelijke nieuwe woonwijk voor iedereen. Er komen circa 500 koop- en huurwoningen, variërend van stadsvilla’s tot hofwoningen en van appartementen tot herenhuizen. De woningen liggen verspreid over een aantal woonblokken die elk een naam hebben gekregen die verwijst naar de flora, fauna of landschappelijke elementen in het stroomgebied van de Waal. 

Een bijzondere maar zeer welkome eend in de bijt is Gastenhuis Nijmegen, een kleinschalig, betaalbaar woonzorghuis voor mensen met dementie. Dit door Vrijborg ontwikkelde huiselijke gebouw biedt 23 appartementen, waarvan twee voor (echt)paren. Het komt op de hoek van de Nel Petersstraat en het Annie van Velzenhof. Het Gastenhuis is een kleinschalige zorgformule, speciaal voor mensen met dementie, en ligt op een geweldige plek: aan een fraai plein met horeca, direct bij de nieuwe loopbrug naar het natuurgebied rond het historische Fort Beneden-Lent. 
 

Dementievriendelijk
Het Gastenhuis is een initiatief van Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad. Door persoonlijke ervaring met 24-uurs dementiezorg in hun werk en omgeving, ontstond bij beiden de overtuiging dat het anders moest kunnen, menselijker. Sinds 2007 bouwen zij aan hun ideaal: een alternatief voor het verpleeghuis, dat zo thuis als mogelijk voelt. Een plek waar je, ondanks je dementie, jezelf kunt zijn en blijven. Liefdevol, huiselijk, open en midden in de maatschappij.

Open deuren, huiselijke sfeer
Persoonlijke aandacht en eigen regie voor bewoners staan voorop in de werkwijze. Het opendeurenbeleid is daar een voorbeeld van; bewoners kunnen gewoon de deur uit voor een ommetje, boodschap of bezoek. Familie krijgt desgewenst de sleutel. Een vast team van 25 medewerkers levert de dagelijkse zorg en begeleiding.

In de Gastenhuizen wordt een beetje als een grote familie samengeleefd. Er zijn twee huiskamers met openslaande deuren naar een tuin. En er is een open keuken waar koks dagelijks vers koken, en bewoners daarbij betrekken. 

Jezelf kunnen zijn
Ieder appartement heeft een eigen badkamer, een lichteiken vloer en hoge ramen. Het kan naar hartenlust worden ingericht. Je bepaalt bovendien zelf hoe je leeft, met wie je omgaat, hoe laat je thuis komt of naar bed gaat. Naar buiten wanneer je wilt. Ondersteund door mensen die je kent. In een vertrouwde omgeving, zo thuis als mogelijk. Dat is het uitgangspunt bij Het Gastenhuis.

De bouw van Het Gastenhuis is inmiddels gestart. De oplevering is, net als de omliggende woningen, beoogd voor het voorjaar van 2024. Voor meer informatie over deze bijzondere woonvorm: hetgastenhuis.nl.
 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632