6 oktober 2020
Geplaatst door TeamHartvandeWaalsprong

Op het moment wordt de locatie van Hart van de Waalsprong bouwrijp gemaakt. De grond is inmiddels opgehoogd en de ondergrondse infrastructuur is grotendeels aangebracht. Een deel van de bouwwegen kan dus binnenkort worden aangelegd. BAM Infra, het bouwbedrijf van deze civiele werkzaamheden, doet dat op geheel eigen, groene wijze. 

Klaas-Jan Visser, projectleider bij BAM Infra, legt uit hoe dat in z’n werk gaat. ‘We hebben als eerste in de wereld een elektrische wals ontwikkeld. Door de elektrische aandrijving stoot de wals geen COen stikstof uit. Het verdichten van het asfalt met deze machine blijkt net zo goed te werken als walsmachines op diesel. Bovendien is de nieuwe wals een stuk stiller dan conventionele walsen.’

Ter illustratie wat cijfers: ten opzichte van een dieselmotor scheelt elektrisch walsen zeven liter brandstof per uur. Wat zo’n 73 liter per dag is. Met de elektrische wals wordt zo’n 236 kilogram CO2 per dag bespaard. Op jaarbasis met 180 draaidagen is dat ruim 42.000 kilogram. Op volgeladen accu’s (3-5 uur laden) is de wals acht uur inzetbaar.

Maar het blijft in Hart van de Waalsprong niet alleen bij de inzet van de emissievrije wals. Ook wordt gebruik gemaakt van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). Klaas-Jan: 'Dankzij een innovatief schuimbitumenprocedé produceren we groen asfalt bij 115 in plaats van 165 graden Celsius. De half-warme productie en verwerking van LEAB kost daardoor minder energie en gaat gepaard met lagere emissies. Concreet betekent dit maar liefst 30 procent minder CO2-uitstoot dan bij de productie van conventioneel asfalt. Bovendien zorgt dit procedé ervoor dat de aangebrachte asfaltlaag sneller is afgekoeld tot de gebruikstemperatuur waardoor de wegen sneller begaanbaar zijn.'

Eind oktober zal het eerste deel van de bouwwegen op duurzame wijze worden geasfalteerd. Maar liefst 600 ton groen asfalt zal dan gedraaid en gewalst worden. Volgend jaar, als in andere delen de stadsverwarming is aangelegd, volgt de rest van de groene asfalteringsoperatie.

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632