22 december 2020
Geplaatst door Maartje

Hart van de Waalsprong heeft een groot hart voor duurzaamheid. Vanuit de gedachte om elektrisch rijden én deelauto’s te stimuleren waardoor er meer ruimte vrij komt voor een groene en gezonde woonomgeving, werken we al vanaf het begin van de planontwikkeling samen met We Drive Solar. Aan Robin Berg, initiatiefnemer en directeur van We Drive Solar, vragen we naar zijn visie op deelmobiliteit in Hart van de Waalsprong.

Wat is de gedachte achter de elektrische deelauto?

‘We willen een duurzaam alternatief bieden voor de privéauto. Dat doen we door ons aanbod zo in te richten alsof je je eigen auto gebruikt. Dat varieert dus van alleen even de boodschappen doen tot zakelijk werkbezoeken, een dagje weg of zelfs een vakantie in Zuid-Frankrijk. Onze auto’s staan op een vaste plek tussen de andere auto’s met een eigen laadpaal. Op loopafstand van de woningen. Het is dus alsof je in je eigen auto stapt. En beschikbaar vanaf de dag dat je de sleutel van je nieuw huis krijgt, laagdrempelig én volledig ontzorgd. Onderhoud en verzekering zijn inbegrepen. Er ligt een laadpas in de auto en je hebt via een app 24/7 support.’

Klinkt interessant: wel de lusten maar niet de lasten dus. Leg eens verder uit?

‘Kom je in Hart van de Waalsprong wonen dan hoort daar een elektrisch wagenpark bij. Iedere koop- of beleggershuurwoning krijgt een driejarig-kennismakingsabonnement cadeau. Daarmee kun je een halve dag per maand en 50 km vrij gebruik maken van een deelauto. Verspreid over het gebied komen twee type auto’s te staan: de Tesla Model 3 en de Renault ZOE. Dus niet alleen de boodschappenauto maar ook een goede gezinsauto. Omdat deelmobiliteit vanaf het begin laagdrempelig en zichtbaar is, gaan steeds meer mensen het uitproberen. Als jouw ervaring dan positief is, ben je geneigd je buurman het aan te bevelen. En wees vooral niet bang dat je dan zelf geen auto meer beschikbaar hebt want we monitoren het gebruik nauwkeurig. Mobiliteit is en blijft gegarandeerd. Mochten we succesvol zijn (wat ik verwacht) dan plaatsen we namelijk gewoon meer elektrische auto’s bij!’

En wat levert dat concreet op voor de bewoners van Hart van de Waalsprong?

‘Een auto in eigen bezit staat waarschijnlijk vaker stil dan dat hij rijdt. Best zonde. Als je minder dan 4-5 dagen per week de auto gebruikt, dan is een eigen auto duurder dan wanneer je een abonnement hebt op We Drive Solar. Bij een eigen auto betaal je wegenbelasting, verzekeringen, brandstof en moet je geld opzijzetten voor onderhoud. Voor een deelauto betaal je een bescheiden vast bedrag per maand plus de kosten per gereden kilometer. Dus je bent goedkoper uit.’ 

‘Daarnaast: hoe minder auto’s de nieuwe bewoners samen meenemen, hoe meer je van de natuur in de wijk kunt genieten. Uitzicht op het groen draagt positief bij aan je gezondheid. Minder auto’s in de wijk betekent ook een betere ervaring van ruimte. Het geeft je meer lucht en een vrijer gevoel. Auto’s op fossiele brandstof dragen bij aan de lokale luchtvervuiling. Als we dat kunnen verminderen, dan betekent dat minder CO2-uitstoot en minder fijnstof in de wijk. En dat zorgt voor een gezondere leefomgeving. Daarnaast is het leuk te weten dat de auto’s zoveel mogelijk rijden op zonne-energie wat in de wijk zelf wordt opgewekt. Door slimme technologie zorgen we ervoor dat de elektrische auto’s op het beste moment opgeladen worden: buiten de piekmomenten op het net en met maximale inzet van zonne- en windenergie. Dat scheelt in de kosten.’

Zichtbare duurzaamheid, deelmobiliteit, gezonde leefomgeving; dat past helemaal in ons straatje. Iedereen die naar Hart van de Waalsprong gaat verhuizen, verkoop dus z’n eigen auto?

‘Dat zou wel een hele mooie uitkomst zijn, ja! We willen vanaf het begin een kloppend verhaal in Hart van de Waalsprong. Dat je er niet alleen komt wonen, maar dat we een gezamenlijke ambitie hebben die we delen en uitdragen. In een wijk die zo gericht is op duurzame energieopwekking willen we een alternatief bieden voor auto’s die op fossiele brandstof rijden. Als dat resulteert in het feit dat mensen hun tweede auto niet meeverhuizen of zelfs helemaal geen auto meer hebben dan is dat natuurlijk een prachtig resultaat. Laten we met elkaar proberen de mindset te veranderen en Hart van de Waalsprong als energieneutrale nieuwe stadswijk tot een succes te maken. Daar dragen we graag ons steentje aan bij!’

Meer weten over het aanbod van We Drive Solar? Op deze speciale projectpagina lees je meer:  https://www.wedrivesolar.nl/waalsprong.html

 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Donk en Elft
Hans Janssen Garantiemakelaars Nijmegen
Janneke Wenting
nieuwbouw@hansjanssen.nl 024-6790921
Appartementen Front
Woningen Hosta en Iberis
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632