4 maart 2021
Geplaatst door Maartje

Hoe mooi zou het zijn als de, in Hart van de Waalsprong opgewekte energie rechtstreeks je nieuwe woning in komt? En dat je je elektrische auto oplaadt met energie van de zonnepanelen die op het dak van het parkeerhuis liggen? We hebben het hier over duurzame energieopwekking van en voor bewoners van Hart van de Waalsprong. Dat wil jij toch ook?

Hoe dat werkt? Simpel. Je wordt lid van de nieuw op te richten coöperatieve vereniging Hart van de Waalsprong. Samen met alle andere leden ben je eigenaar van het zonnedak op het parkeerhuis. En samen ga je investeren in deze vorm van lokale energieopwekking. In ruil voor de investering krijg je vijftien jaar lang een gunstige rente op je investering of stroom van je eigen zonnepanelen en dus een lage energierekening. De stroom die overblijft, kan je verkopen. Bijvoorbeeld aan de gemeente Nijmegen, die er de openbare straatverlichting van laat branden.

De opbrengst uit de stroomverkoop gaat dus niet naar grote energiebedrijven, maar is volledig voor de energiecoöperatie. Zo krijg je zeggenschap over jouw lokale energie. De coöperatieleden beslissen samen waar het geld aan wordt besteed: gaat het in de eigen portemonnee, wordt het verrekend via de energierekening en/of wordt het gebruikt voor leuke dingen of extra voorzieningen in de wijk? Zo draag je bij aan een fijne en duurzame plek om te wonen. En het is ook een leuke manier om je nieuwe buren te leren kennen en samen je woonwijk nog een beetje mooier te maken.

Wiek-II is een stichting die de energiecoöperatie kan ondersteunen. Bij het oprichten van de coöperatie, het werven van nieuwe leden, het begeleiden van het proces en bij het helpen bij het kiezen van de juiste panelen. Wiek-II heeft het platform burgersgevenenergie.nl opgericht. Burgers Geven Energie is een netwerk voor burgers in de regio Arnhem-Nijmegen die actief willen bijdragen aan duurzame energie. Binnen het netwerk wisselen ze kennis, ervaring en ideeën uit. Samen werken ze aan bijzondere, lokale, energieprojecten. De troeven van Wiek-II zijn samenwerking, betrokkenheid en weinig commercie.

Krijg je ook energie van dit duurzame burgerinitiatief? Hou onze website dan in de gaten. Zodra we een stapje concreter zijn, laten we dat weten.

Foto: Energierijck Berg en Dal

 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632