5 juli 2021
Geplaatst door Maartje

Sander Ederveen initieert, bedenkt en produceert evenementen. Dat doet hij al 15 jaar in het Nijmeegse en bereikt zijn doel het liefst door co-creatie. Samen kom je immers verder dan alleen. Sander was de grote steun en toeverlaat bij het officiële start bouw-event van Hart van de Waalsprong op vrijdag 18 juni jl.. Aan de ‘oude’ kant van de Waal blikken we terug op het geslaagde event in jong Nijmegen.

Je hebt een hart voor bouwen, dat merk je in alles. Waar komt dat vandaan?

Sander: ‘Marketing, bouwprojecten en stadsontwikkeling, dat boeit me ja. Bij grote gebiedsontwikkelingen liggen vaak veel communicatiekansen die niet altijd goed opgepakt worden. Ik vind het interessant om het ‘daar-wil-ik-bij-horen-gevoel’ te vinden. Dus hoe betrek je mensen bij je project? Waar zit hem dat in? En dat alles in combinatie met deze stad waar ik van hou. Want kijk om je heen: dit is toch een geweldige stad? Nijmegen is voor mij groot genoeg om me vrij te kunnen bewegen en klein genoeg om iedereen te kennen die je moet kennen. En er zijn maar weinig Europese steden waar je zo vanuit het centrum de natuur in loopt of fietst. Beschermde natuurgebieden als de Uiterwaarden van de Waal en de Ooijpolder staan op de Natura 2000 lijst en liggen hier pal voor de deur. I love it.’ 

 

Wat sprak je aan om de start bouw van het nieuwe hart in de Waalsprong te organiseren?

‘Wat interessant is, is dat de planvorming en een aantal cruciale onderdelen zoals de Oversteek, het nieuwe stadseiland Veur Lent met z’n spectaculaire bruggen en de ruimte langs de Waal die benut wordt door verschillende watersporten, net voor de crisis van 2008 gereed zijn gekomen. Je ziet in de Waalsprong daardoor veel meer kwaliteit en diversiteit in de bouw. Ik vind het mooi om te volgen hoe zo’n nieuw stedelijk gebied zich ontwikkelt. Hoe worden de lessen, geleerd uit het verleden, in de Waalsprong inpast en toegepast? En hoe komt dat er dan uit te zien? Ik ben straks de eerste die gaat kijken hoe het is geworden. En dan ga ik er ook wat van vinden hoor!’

 

Toen Sander gevraagd werd om het event voor Hart van de Waalsprong coronaproof te organiseren, hoefde hij niet lang na te denken. Hij wist snel een team van lokale mede-ondernemers op te tuigen met wie hij vaker in Nijmegen samenwerkt. Sander: ‘Het moet een natuurlijk iets zijn waardoor je zelf met veel meer enthousiasme reageert en vervolgens ook enthousiasme órganiseert. Ik moet me thuis voelen om mensen te kunnen verbinden. Als je met een ‘zucht’ aan het werk bent, dan merken anderen dat. Dan werkt het niet.’

 

Enthousiasme, verbinden, feeling, dat klinkt als muziek in de oren. Kan je vertellen hoe je mensen betrekt bij een project?

‘Ik probeer altijd zoveel mogelijk ‘ego-loos’ te organiseren. Het gaat niet om mij. Het gaat om de kwaliteit van het project. Ik stel me daar kwetsbaar bij op. Ik probeer ook het zwart-wit denken te doorbreken. Kijk, je hebt allemaal een verschillend verhaal. Onderzoek hoe de ander in het verhaal zit. Als je daar naar luistert, vraagt naar hoe hij/zij het ziet of waar zij mee bezig zijn dan krijg je mensen mee en kom je samen verder. Wat kan er mis gaan als je naar iemands mening vraagt?’

 

‘En vergeet ook niet te vragen wat de ander van jou nodig heeft. ‘Hoe kan ik jou helpen mij te helpen’, is misschien een wat filosofische opvatting maar door zo te denken, kan het de kwaliteit alleen maar vergroten. Stel je open voor nieuwe perspectieven, luister naar meningen die je nog niet kende en bevraag mensen met wie je het misschien niet eens zou zijn. Dat menselijke, dat vergeten we nog wel eens bij het samenwerken. Dare to be gray; ik probeer het in ieder geval te omarmen!’

 

‘Community building’, geeft Sander tot slot aan, ‘is heel belangrijk als je zo lang met elkaar samenwerkt aan een grote stedelijke ontwikkeling als Hart van de Waalsprong. Leer elkaar kennen, kijk waar de gemeenschappelijkheden liggen, en vier je successen, groot of klein. En met de hele crew, van de mensen van kantoor tot de mannen met de stalen neuzen in de klei!’

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632