1 februari 2022
Geplaatst door Maartje

In Hart van de Waalsprong zijn we er best een beetje trots op: we maken het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Waar het voor woningen al vrij gebruikelijk is dat een huis net zoveel energie opwekt als het gebruikt, is dat voor een winkelcentrum vrij uniek. We vragen Thijs Huis in het Veld, projectdirecteur en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe winkelcentrum, naar de ins en outs.

Thijs: ‘Kortgezegd betekent energieneutraal dat je niet meer energie verbruikt dan dat je (duurzaam) opwekt. Daarnaast wil je de vraag naar energie zo laag mogelijk houden. In vaktermen spreken we dan over een EPC=0. In Hart van de Waalsprong wekken we ter plekke onze eigen duurzame energie op. Dat doen we overigens zowel voor de woningen als voor de winkels. De grootste energiebron is de zon. Op het parkeerhuis in Bliek liggen ruim 1.300 zonnepanelen waarmee een zonnedak ontstaat van ca. 2.000 m2. Naast het opwekken van eigen duurzame energie zijn de winkelunits zo energiezuinig mogelijk ontworpen. Dat betekent goede gevel-, en vloerisolatie, grote glaspartijen met hoogrendementsglas, toepassing van energiezuinige installaties en de hele wijk is gasloos.’

 

Hoe werkt dat in de praktijk?

‘Grootste energievreter bij winkels is de verlichting. Om het energiegebruik te beperken wordt in de winkels onder andere ledverlichting met tijd- en schemerschakelaars toegepast. Om te voorkomen dat de winkelstraten veilig en donker worden, is er mooie openbare straatverlichting ontworpen. Ook het verwarmen en koelen van winkelunits kost veel energie. Dus wordt in met name de supermarkten de restwarmte van de koelsystemen actief gebruikt voor de verwarming van de winkel. ’

 

Is alleen het winkelcentrum energieneutraal?

‘Nee, zeker niet! Hart van de Waalsprong is integraal ontworpen als een energieneutraal stadje. Dat vertaalt zich in heel veel zichtbare en niet zichtbare duurzame en toekomstbestendige maatregelen. De nieuwe wijk is bijvoorbeeld autoluw. Het centrumgebied is zelfs geheel autovrij. We moedigen klanten aan om met de fiets te komen en maken voldoende fietsplekken dichtbij de winkels. Ook maken we slim gebruik van materialen. Het bijzondere van het parkeerhuis is bijvoorbeeld dat het demontabel is en daarmee aanpasbaar in gebruik. De stalen kolommen met betonnen vloeren zijn herbruikbare elementen. Daarbij hebben we verschillende klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen genomen zoals wadi’s, waterbergende daken, nestkasten en veel groen wat zorgt voor verkoeling. Het wonen, winkelen en verblijven in deze nieuwe woonwijk wordt zo voor mens en dier prettiger en gezonder gemaakt.’

 

‘Maar’, geeft Thijs tenslotte aan: ‘een echt energieneutraal winkelcentrum maak je niet alleen. Dat doe je met alle betrokkenen. Samen met de huurders, ondernemers en de uiteindelijke gebruikers van de winkels. Het is een mindshift. De horeca vragen we bijvoorbeeld na te denken over manieren om voedselverspilling tegen te gaan. En we streven naar een aandeel lokale winkeliers die ook Nijmeegse producten verkopen. Iedereen met een groen hart kan naar mijn idee z’n steentje bijdragen en samen met ons het eerste energieneutrale winkelcentrum maken.’

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Donk en Elft
Hans Janssen Garantiemakelaars Nijmegen
Janneke Wenting
nieuwbouw@hansjanssen.nl 024-6790921
Appartementen Front
Woningen Hosta en Iberis
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632