24 april 2023
Geplaatst door Maartje

In Hof van Holland krijgen 23 straten de naam van verzetsdeelnemers. Het is een eerbetoon aan dappere mensen in het Nijmeegse verzet. In de tweede fase van Hart van de Waalsprong gaat het om de (nieuwe) straatnamen: Kees van Sambeekstraat, Annie van Velzenhof, Jeanette Geldensstraat en Nel Petersstraat. 

Onder de verzetsdeelnemers bevinden zich zeven vrouwen die zich ieder op hun eigen manier voor de goede zaak inzetten. Neem lerares van Riet Alebeek die naast haar koerierswerk inlichtingen verzamelde voor de ‘Groep Boerrigter’ en later hielp bij de opzet van het ondersteuningsfonds voor families en nabestaanden van verzetsdeelnemers en onderduikers. Net als Riet verrichtte ook onderwijzeres Nel Peters (die uitgroeide tot topvrouw van het Nijmeegse verzet) koeriersdiensten, werk dat ze combineerde met het regelen van onderdak voor piloten. Truus Gelsing op haar beurt, hoofd uitreiking van het distributiekantoor Elst, vervalste bonkaarten tot het moment dat ze werd opgepakt. De Bonte Os in de Molenstraat in Nijmegen, hotel van Henriette Witteveen-Van Galen, fungeerde als ontmoetingsplek van (studenten)verzetsgroepen. Henriette pleegde jaarlijks symbolisch verzet met het ophangen van de rood-wit-blauw vlag tijdens Koninginnedag, wat haar de bijnaam ‘Oranje Marie’ opleverde. In het verzet zaten ook de drie politievrouwen Annie van Velzen, Tine Vastbinder en Jeanette Geldens, van wie Jeannette de eerste vrouw in Nijmeegse politiedienst was.

Bevrijdingsacties
Onder hen die in verzet kwamen, bevonden zich ook mannen die wisten hoe ze met wapens moesten omgaan. Zo richtte Theo Dobbe, uit Bussum, verschillende knokploegen (KP) in Zuid-Nederland op. Onder zijn leiding organiseerde de Nijmeegse KP overvallen op distributiekantoren en verschillende bevrijdingsacties. Net als Theo Dobbe wist ook Kees van Sambeek de nodige stootkracht te verzamelen, in dit geval als districtsleider en organisator van onderduikhulp en de knokploeg Maas en Waal.

De Oversteek
Hof van Holland ligt vlakbij stadsbrug ‘De Oversteek’, in naam en vorm misschien wel de meest symbolische verwijzing in de Waalsprong naar de voor de stad zo belangrijke oorlogsperiode. Ter herinnering aan de Waaloversteek in 1944 door leden van het US Army 504th Parachute Infantry Regiment (PIR) van de 82nd Airborne Division draagt de brug en de weg eroverheen de naam 'De Oversteek'. Bij deze actie gesneuvelden 48 militairen. Als eerbetoon aan deze mannen is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Waalsprong) aangaan, in het tempo van een trage mars. Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon, elke avond bij zonsondergang minimaal een veteraan de zogenoemde Sunset March over de brug tijdens het een voor een ontsteken van de 48 lichten. 
 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632