30 mei 2023
Geplaatst door Maartje

Irene Eijsink (34) uit Wijchen is een van de nieuwe bewoners van Hart van de Waalsprong. Haar nieuwe woning, in de Riet van Alebeekstraat, kocht ze samen met haar partner. Drie maanden geleden kregen ze de sleutel. Haar stroomcontract heeft ze afgesloten bij Buren van Bliek. Op zonnige dagen komt de stroom rechtstreeks van het dak op parkeerhuis Bliek.

Eerste koopwoning
Irene werkt vier dagen per week als WMO-consulent bij gemeente Berg en Dal. Ze groeide op in Wijchen en woonde daarna jaren in Nijmegen. Op zoek naar een geschikte koopwoning viel hun oog op Hart van de Waalsprong. In de Riet van Alebeekstraat werden ze uiteindelijk ingeloot. ‘Het is onze eerste koopwoning, dus kwam er veel op ons af. Zeker bij nieuwbouw moet je veel keuzes maken en heb je van alles aan je hoofd.’ Inmiddels is het wat rustiger geworden volgens Irene. ‘We beginnen nu aardig te settelen hier. En al is de wijk nu nog een bouwput, dat gaat als het goed is snel veranderen’.

Buren van Bliek
Een van de keuzes waar Irene voor stond was waar ze stroom wilde afnemen. Het werd stroom van Buren van Bliek. ‘Het eerste contact met Buren van Bliek was tijdens een bijeenkomst van Van Wonen. We vonden dat de mensen van Wiek-II (initiatiefnemer Buren van Bliek, red.) een sympathiek verhaal hadden. Na een tijdje werden ook de kosten inzichtelijk. Met name het vaste tarief voor de stroom die je van het dak afneemt spreekt ons aan. Voor de overige stroom betaal je een tarief dat is gebaseerd op de dagmarkt. Het geeft een goed gevoel om stroom te gebruiken die uit je eigen wijk komt. Het is duurzaam en superlokaal. Persoonlijk wil ik toch graag bijdragen wat ik kan. Nu nog een elektrische auto en we zijn een eind op weg.’

Geaarzeld
Irene vertelt wel te hebben geaarzeld voordat ze een contract afsloot. ‘Buren van Bliek is een kleine, onbekende organisatie. En onbekend maakt onbemind.’ Toen er een helder voorstel op papier kwam trok dat haar over de streep. De stroom van Buren van Bliek vindt ze niet heel duur, maar ze meldt ook geen koopjesjager te zijn. ‘Wellicht kan het ergens anders een paar euro goedkoper, maar dat het mogelijk is de stroom af te nemen die vlakbij duurzaam wordt opgewekt is voor mij ook wat waard’. Irene is tevreden met de service rondom het contract. De backoffice wordt gedaan door energiebedrijf Hezelaer Energy, dat de vereiste vergunning heeft om stroom te leveren. ‘Het contact met Hezelaer verloopt heel adequaat. Fijn is bijvoorbeeld dat je contact hebt met ‘echte’ mensen en niet met een chatbot.’

Slimme meter
Om te weten hoeveel stroom je van het zonnedak Bliek gebruikt is een slimme meter nodig. De levering daarvan door de netbeheerder verloopt moeizaam. ‘Als het goed is krijgen wij onze slimme meter begin mei’, vertelt Irene. Vanaf dat moment is te volgen welk deel van de verbruikte stroom van het zonnedak komt. In de loop van 2023 gaat dit aandeel naar verwachting flink omhoog, omdat er dan een buurtbatterij komt die de stroom opslaat. Wijkbewoners kunnen de stroom van het dak dan ook gebruiken als de zon niet schijnt.

Nieuwe energievoorziening
Het afnemen van stroom van het parkeerhuis tegen een vaste prijs is een eerste stap naar een nieuwe, slimme energievoorziening voor de wijk. Buren van Bliek werkt in Hart van de Waalsprong aan toegankelijke, lokale energie. Wiek-II vindt dat daar ook bijhoort dat afnemers eigenaar kunnen worden van het zonnedak en zeggenschap krijgen, bijvoorbeeld over de prijs voor stroom. Om dit vorm te geven wil Buren van Bliek een Stichting, (Maatschappelijke)BV of coöperatie oprichten.

Contact met de buren
Om dit te laten slagen is ten minste onderling contact in de buurt nodig. Is daar al iets van te zien in de nieuwe wijk? ‘Jazeker’, zegt Irene: Het contact begint op gang te komen. Nu het beter weer wordt zitten sommige buren op het bankje voor hun huis. Dan wordt er soms al een borrel gedronken. Ook is er een appgroep met de buurt. Er zijn hier veel leeftijdsgenoten, veel jonge stellen.’ Gespreksonderwerpen genoeg dus. ‘Al staat de stroom die we afnemen nog niet echt hoog op de agenda.’

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632