17 februari 2023
Geplaatst door Maartje

Zandkleurige wanden met geometrische patronen, boogvormige deuren, grote trappen. Dit is geen oosters paleis maar de nieuwe parkeergarage van Hart van de Waalsprong in Nijmegen-Noord. Het is sinds een week in gebruik en biedt onderdak aan driehonderd auto’s én talloze mussen en zwaluwen.

"We noemen het een parkeerhuis”, zegt Hans Berghege van projectontwikkelaar Van Wonen. Een parkeergarage vindt het bedrijf een te schrale omschrijving. "Al onze ambities voor deze nieuwe stadswijk komen samen in dit gebouw”, vult zijn collega René Steman aan. "Het draagt bij aan duurzaamheid met 1.200 zonnepanelen op het dak. Die gaan straks het winkelcentrum van stroom voorzien. Het pand zorgt ook voor biodiversiteit door begroeiing en nestkastjes. En de auto’s zijn uit het zicht.”

Hoewel de eerste woningen al zijn opgeleverd, wordt er nog volop gebouwd in Hart van de Waalsprong. Deze wijk is straks het centrum van het noordelijk stadsdeel. Met winkels, horeca, een sporthal, zorgvoorzieningen en woningen. Het wordt een dichtbebouwde, stedelijke buurt. Het winkelgebied is aan het eind van het jaar af, de hele wijk een jaar later.

Geen oosters paleis voor ogen
Het parkeerhuis met de paleisachtige uitstraling is bedoeld voor bewoners en bezoekers van het nieuwe centrum. Er komt een tweede garage, boven de supermarkt van Albert Heijn die nu nog in de steigers staat. Bij de woonstraten kunnen de auto’s achter de huizen staan. Mike Korth van Korth Tielens Architecten had geen oosters paleis voor ogen bij het ontwerpen van de parkeervoorziening. "Met het golvende plaatmateriaal met patronen, de boogingangen en de trappartij heb ik diepte en beweging aangebracht. Zo’n groot complex in een woonbuurt moet er immers wél aantrekkelijk uitzien. Je wilt geen massief blok. Het pand is eigenlijk een gigantisch plantenrek. Ik schat in dat het uiteinde­lijk voor de helft begroeid is."

De architect benadrukt dat het huidige uiterlijk niet het eindresultaat is. "Aan de metalen wanden komen klim- en hangplanten. Het pand is eigenlijk een gigantisch plantenrek. Ik schat in dat het uiteindelijk voor de helft begroeid is. De grootste boogvormige deur krijgt een lichtkunstwerk dat met kleuren laat zien hoeveel stroom wordt opgewerkt en verbruikt."

Huismussen en gierzwaluwen
In de stalen wand aan de achterkant zijn honderden nestkastjes verwerkt. Ze zijn bedoeld voor huismussen en gierzwaluwen. Volgens Korth is bij andere projecten gebleken dat deze vogels gebruik gaan maken van deze huisjes. "Het kan een paar jaar duren en het is wachten op wat begroeiing, maar dan komen ze wel.” Aan de kopse kanten van het parkeerhuis zijn woningen gebouwd, vier aan elke zijde. Het zijn aparte huizen die heel breed zijn en niet diep, aan de achterkant zijn immers geen ramen. Deze wanden onderscheiden zich met bijzonder metselwerk.

Abonnementen en deelauto’s
Bewoners van de koophuizen kunnen een abonnement bij het parkeerhuis aanschaffen. De prijzen zijn gelijk aan wat bewoners van het stadscentrum betalen voor een garage-abonnement, 35 euro per maand. Ook een deel van de huurders kan een parkeerplaats krijgen. Er zijn geen vaste plekken. Alle andere auto’s staan de eerste twee uur gratis. Maar staat een auto langer geparkeerd, dan betaalt de bestuurder 4 euro over die eerste twee uur en 50 cent per twaalf minuten. Een hele dag parkeren kost 20 euro.

Het bedrijf We Drive Solar heeft al een deelauto geplaatst, uiteindelijk komen er twaalf. Deze wagens rijden op stroom van de zonnepanelen. Op de begane grond zijn parkeerplaatsen ingericht voor het laden van elektrische auto’s. Als het aantal elektrische auto’s toeneemt, komen er meer laadplaatsen. In het gebouw is daar al rekening mee gehouden.

Lees hier het artikel online: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/het-parkeerpaleis

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632