31 augustus 2023
Geplaatst door Maartje

Donderdag 30 augustus is, in aanwezigheid van wethouder Grete Visser van de gemeente Nijmegen, symbolisch het hoogste punt van de bouw van Gastenhuis Nijmegen gevierd. Samen met de initiatiefnemers van Het Gastenhuis, Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad, hees zij op het dak de vlag van Het Gastenhuis en van aannemer Cornelissen en ontwikkelaar Vrijborg. Dit kleinschalige thuis voor mensen met dementie opent begin 2024. Het is onderdeel van de nieuwe winkel- en woonwijk Hart van de Waalsprong en komt te liggen aan een mooi plein met horeca, direct bij de nieuwe loopbrug naar het natuurgebied rond het historische Fort Beneden-Lent.

Dit Gastenhuis wordt het 25ste Gastenhuis in Nederland en de 5e in Gelderland. Het Gastenhuis biedt dementievriendelijke woonzorg voor mensen met dementie en recht op 24-uurszorg, en is betaalbaar met een gemiddeld pensioen. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Er komen 23 appartementen in dit Gastenhuis, waarvan enkele voor (echt)paren.

Bewoner bepaalt
Persoonlijke aandacht, vrijheid en eigen regie voor bewoners staan voorop bij Het Gastenhuis. Bewoners bepalen zelf hoe zij leven, met wie zij omgaan en wat ze doen. De zorg beweegt met hen mee, in plaats van andersom. Mensen richten hun eigen appartement in. En kunnen gewoon de deur uit voor een ommetje, boodschap of bezoek. Ook familie kan komen en gaan wanneer zij willen. Raakt een bewoners wel eens de weg kwijt? Dan krijgt hij een gps-tracker mee, zodat een medewerker hem even kan ophalen als dat nodig is. In het huis zijn koks die dagelijks vers en gezond koken, samen met bewoners. En bewoners nemen deel aan het huishouden, zolang dat lukt. Als de ziekte zich ontwikkelt, groeit de zorg ongemerkt mee, en hoeven ze niet opnieuw te verhuizen.

Gastenhuis-initiatiefneemster Annemieke Bambach: 'Juist het normaliseren van ouderenzorg levert kwaliteit op. Door het kleinschalig en midden in de wijk te organiseren, met het eigenaarschap laag in de organisatie. Ons concept kost de maatschappij minder dan een regulier verpleeghuis. Terwijl we voldoen aan hetzelfde kwaliteitskader. We hebben bewoners die hun huisdier meeverhuizen, waarvoor we een atelierhoek inrichten en die naar hun schaakclub blijven gaan, of borreltjes blijven drinken in hun favoriete café.' 

Clasien Schakenraad (mede-initiatiefneemster Het Gastenhuis): 'Daarnaast zien we de winst van meer werkplezier, verbinding in de buurt en begrip voor dementie in de omgeving. Zorgprofessionals die bij ons over de vloer komen zien dat het werkt. En we krijgen hartverwarmende reacties van bewoners en hun familie.'

Meer info vindt u op hetgastenhuis.nl/nijmegen

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632