Bij nieuwbouw bouwen we duurzaam en voor de toekomst. En daar valt ons klimaat ook onder. Bij de ontwikkelingen van onze wijken en nieuwbouwwoningen passen we daarom klimaatadaptie toe. Klimaatadaptatie is de mate waarin we de omgeving kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Dit is nodig, omdat verandering van het klimaat zorgt voor een aantal problemen in de huidige samenleving. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast en hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur.

Nu al ondervinden inwoners van grote steden het ‘stedelijke hitte-eiland effect’, of hittestress. Door verharde oppervlakten – zoals asfalt, beton en bebouwing- kan het in stedelijke gebieden tot wel 6 graden Celsius hoger zijn dan in onbebouwde gebieden. De oplopende warmte in steden heeft gevolgen voor de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners.

In de stad is weinig ruimte voor klimaatadaptatie (zoals weiland en grote rivieren). Toch kunnen wij bij onze binnenstedelijke nieuwbouwontwikkeling wel veel doen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van begroeide gevels, groene daken en beplanting in de tuin in plaats van bestrating. Beplanting zorgt voor het tegengaan van hittestress en zorgt voor een toename in biodiversiteit van dieren, zoals insecten. Daarnaast neemt groen ook beter water op dan stenen, waardoor minder snel wateroverlast en schade ontstaat.

We laten graag zien welke klimaatadaptieve maatregelen wij als AM meenemen in onze ontwikkelingen voor minder hittestress, regenbestendigheid en meer natuur. Maar we geven ook tips hoe je zelf met kleine of praktische maatregelen jouw tuin, balkon of (bergings)dak klimaatadaptief kan maken.

Bekijk hoe makkelijk het is om je balkon of (dak)terras klimaatadaptief te maken. Je helpt hier niet alleen het klimaat en de natuur mee, je hebt er zelf ook veel plezier en wooncomfort van!

Interactieve Infographic

infographic
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
x

Minder hittestress

1. Kleed je balkon/terras aan met vaste planten in potten.
2. Maak een pergola met klimplanten.
3. Maak een gevelbegroeiing of geveltuintje

Meer regenbestendigheid

4. Vang water op door een (mini) regenton/raindrop.
5. Pas een houten vlonder toe.

Meer natuur

6. Klimplanten zorgen voor plekken voor vogels
7. Maak verticaal groen door een kruidenwand of hangende planten
8. Maak dierverblijven zoals nestkastjes of een insectenhotel
9. Laat je inspireren via pinterest voor een groen balkon of terras

In Hart van de Waalsprong is een uitgekiend plan gemaakt met ruimte voor veel groen en goede hemelwaterafvoer waarmee water langer in het gebied wordt vastgehouden om zo droogte tegen te gaan. Bij grote regenbuien wordt het hemelwater tijdelijk opgevangen in zogenaamde wadi’s, waarna het langzaam opgenomen kan worden in de bodem. Ook in de ontwerpen van de woningen is veel ruimte voor groen meegenomen. Je ziet dit terug bij de bijzondere fruitnissen, groene gevels en erfafscheidingen en pergola’s. En wat te denken van het waterelement op het centrale plein, dé plek voor ontmoeting en spelen.

Daarnaast willen we ook dat de vogels, vlinders en insecten zich gaan thuis voelen in Hart van de Waalsprong. Zo komen er bijvoorbeeld op verschillende plekken nestkastjes. Zoals je kunt lezen kan je zelf dus ook nog veel doen. Kortom: laat je groene hart spreken in Hart van de Waalsprong!
Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632