26 september 2024
Geplaatst door Maartje

Tijdens het Duurzaamheidscafé in Nijmegen op 24 september hebben Thijs Huis in het Veld en René Steman namens woon- en winkelproject Hart van de Waalsprong Het Duurzame Estafettestokje in ontvangst genomen. Sinds 2014 wordt deze prijs uitgereikt door Stichting Duurzaam aan de Waal, met als doel het bevorderen van duurzaam denken en doen in Nijmegen. Met het belonen van een nieuw en inspirerend duurzaam initiatief wordt de aandacht gevestigd op goede voorbeelden. Het symbolische stokje dient ook als blijk van waardering voor de inzet en het doorzettingsvermogen van degene die het stokje ontvangt.

Het winnende project
Hart van de Waalsprong, het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland, is bekroond voor de vele duurzame stappen die zij hebben gezet. Zoals het creëren van een autovrij winkelgebied, het ontwerp van energiezuinige winkels en het opwekken van eigen energie, voornamelijk via zonnepanelen. Daarnaast zijn er diverse klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen genomen in zowel het woon- als het winkelgebied. Zo is er gedacht aan wadi’s, waterbergende daken, en veel groen in de omgeving waar niet alleen mensen maar ook dieren van kunnen genieten. Thijs Huis in het Veld: ‘We zijn heel dankbaar voor deze duurzaamheidsprijs. Met Hart van de Waalsprong zetten we een nieuwe standaard die hopelijk ook anderen inspireert. Het Duurzaamheidscafé helpt om dit soort initiatieven breder bekend te maken.’ 

Dylan van Dijk, voorzitter van Stichting Duurzaam aan de Waal, voegt daaraan toe: ‘Met dit project hebben VanWonen en AM durf getoond door een vooruitstrevende stap richting duurzame oplossingen te zetten, zonder concessies te doen aan kwaliteit en het welzijn van bewoners en (medewerkers van) bedrijven. Een prachtig voorbeeld van het gewoonweg omarmen van duurzaamheid. Laten we hopen dat hun voorbeeld nog vele anderen zal inspireren om duurzame stappen te zetten! Een meer dan verdiende winnaar!’.

Het Duurzame Estafettestokje
Het winnen van Het Duurzame Estafettestokje is een publieke blijk van waardering voor organisaties die duurzaamheid in beweging zetten. Het stokje heeft sinds 2014 meer dan 70 initiatieven bezocht in Nijmegen, van bedrijven tot bewonersprojecten en evenementen. Het stokje reisde zelfs naar andere Europese steden als supporter van Nijmegens strijd om de titel European Green Capital. Het winnen van het stokje laat zien dat een organisatie zich met hart en ziel inzet voor een duurzaam Nijmegen en geeft erkenning voor het uithoudingsvermogen en werk van de houder.

Het Duurzaamheidscafé van 24 september waar de prijs werd uitgereikt ging over klimaatemoties. Samen met Sprouts Film Festival werd de fictiefilm Sister, What Grows Where Land Is Sick vertoond en ging het gesprek over klimaatstress: hoe ga je ermee om als je even boos of moedeloos wordt? Kun je deze emoties omzetten in actie? 
    Duurzaamheidscafés Nijmegen zijn debatavonden over duurzame onderwerpen, waarbij kennis en ideeën worden uitgewisseld. Experts doen hun verhaal, en het publiek krijgt volop de gelegenheid om tijdens het debat vragen te stellen. Met kennisdeling, een interessant netwerk en inspiratie tot resultaat. 

Kijk op www.hartvandewaalsprong.nl voor meer informatie over het prijswinnende project.

Wil je een Duurzaamheidscafé bijwonen? 12 november gaat het Duurzaamheidscafé over Netcongestie. Zie voor meer informatie op www.duurzaamaandewaal.nl.
 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632