6 juni 2024
Geplaatst door Maartje

In 2024 is het thema van de Dag van de Architectuur ‘Ruimte Maken’. Dat heeft te maken met het besef dat praktisch alles om ons heen in onze leefomgeving – zeker in Nederland – is bedacht. Is ontworpen. Is gemaakt. Er zijn ruimtes gecreëerd. Binnen, buiten, in het landschap, onder de grond, op het water. 

Met ruimtelijke en maatschappelijk vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie, de wooncrisis, technologisering en bijvoorbeeld de mobiliteitscrisis lopen we steeds vaker tegen de ruimtelijke grenzen aan. De vraag rijst: is er wel genoeg ruimte om alles wat we willen én moeten ook een plek te geven. Is er nog wel ruimte te maken? En is de ruimte nog maakbaar?

Met de ontwikkeling van het nieuwste woon- en winkelproject Hart van de Waalsprong is zo goed mogelijk geprobeerd op bovenstaande vraagstukken een antwoord te geven. Naar onze mening en vooral die van de jury van de 9de Nijmeegse Architectuurprijs zijn we daarin geslaagd. Twee deelplannen behoorden tot de genomineerde projecten. Over Parkeerhuis Bliek is gezegd: ‘Het slimme gebruik van ruimte zorgt ervoor dat het gebouw geen storende parkeerdoos is geworden maar een blikvanger voor dit nieuwe stadscentrum. Het concept van ondergronds parkeren wordt vanwege flexibiliteit en duurzaam materiaalgebruik steeds minder gebruikt, waardoor dit een voorbeeld is voor de inpassing van een bovengrondse voorziening.’ Bij de deelplannen Bliek en Crevas wordt vooral de toevoeging van een groot aantal sociale huurwoningen als sterk punt genoemd: ‘Een opvallend kenmerk van dit project is het grote sociale programma dat niet heeft geleid tot afname van oog voor detail, variatie, esthetiek en functionaliteit.’ 

Op de Dag van de Architectuur op zaterdag 15 juni worden de prijswinnaars en genomineerden van de Nijmeegse Architectuurprijs in de schijnwerpers gezet. Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) heeft 15 juni van 13.00 – 17.00 uur een programma samengesteld met presentaties en een fietstocht (o.a. naar Hart van de Waalsprong). Deelname is gratis, wel graag even aanmelden via aanmelden/dag van de architectuur.

Ga je liever zelf op pad? Met behulp van de routekaart Nieuwe Nijmeegse Architectuur kun je wanneer het jou uitkomt de nieuwste architectuurprojecten in Nijmegen bekijken. Meer achtergrondinformatie van de projecten vind je onder de QR-code op de routekaart. 
 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632