7 mei 2024
Geplaatst door Maartje

Opeens gaat het hard met het Gastenhuis in Hart van de Waalsprong. Half mei staat de oplevering gepland van de gloednieuwe kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. De planning is om nog geen twee weken later de deuren te openen. Bianca Woltman werkt al haar hele leven in de gezondheidszorg. Nu is ze de trotse locatiemanager van Gastenhuis Nijmegen en vertelt wat er allemaal komt kijken bij de nieuwe woonzorglocatie in Hart van de Waalsprong.
 

Bianca, jullie zullen het nu wel razend druk hebben?
 ‘Ja, zeg dat wel. Het is hard aanpoten want in die 14 dagen tussen oplevering en Open Huis zit ook nog het pinksterweekend. Samen met m’n nieuwe collega’s zijn we dus bezig met het bestellen van alles wat nodig is om het Gastenhuis straks te kunnen openen. Dat gaat van kasten, theelepeltjes, saturatie- en bloeddrukmeter tot goeie koffie. Als we straks de sleutel krijgen dan worden al die dozen naar binnen gekruid en dan gaan we heel veel cadeautjes uitpakken! Tegelijkertijd zijn we ook de buurt en de ondernemers in het winkelcentrum aan het informeren dat Het Gastenhuis eraan komt.’

Waarom is het belangrijk om Het Gastenhuis in de wijk te introduceren?
‘Goeie vraag. In algemene zin is het zinvol ons voor te stellen. Wie zijn we en vooral wie komt er bij ons wonen. Wij hanteren namelijk een opendeurenbeleid. Dat betekent dat je onze bewoners in de wijk tegen kan komen. Kijk, voor de ondernemers is het belangrijk dat zij weten dat er mensen kunnen komen met dementie. En ook hoe ze ermee om moeten gaan. Want weet je, iemand met dementie die kan maar zo de kar volladen en naar buiten lopen. Zonder te betalen. Als ondernemer is dan handig te weten: dit kan wel eens iemand met dementie zijn en die kan ik het beste op een bepaalde manier benaderen en niet gelijk de politie bellen.’

Het Gastenhuis is niet de enige woonzorglocatie in de wijk. Aaron en Living Inn zijn inmiddels ook bewoond. Dat scheelt misschien een beetje?
‘Ja, dat klopt. En weet je, het is natuurlijk ook de huidige maatschappij. Er komen steeds meer mensen met dementie. Ik ben blij dat de bewustwording en aandacht voor de problematiek vergroot. Dat je weet hoe je deze doelgroep moet benaderen, dat je signalen leert herkennen en leert te anticiperen. Voor mij is het tweeledig: ik wil onze locatie op de kaart zetten maar ook gewoon aandacht en begrip krijgen voor de bijzondere doelgroep.’ 

Een nieuw huis, een nieuwe buurt, een nieuw begin, dat is al met al toch heerlijk? 
‘Nou, je moet niet vergeten dat de meeste huizen die we openen, in een bestaande woonwijk liggen. Voor bewoners betekent dat ze vaak niet ver van hun oude huis komen te wonen. Ze kennen de omgeving nog een beetje. En als je dan af en toe een beetje in de war bent dan heb je nog je aanknopingspunten. Hier, in Hart van de Waalsprong, in een volledige nieuwe woonomgeving is er dus geen enkel herkenningspunt. En de mensen willen toch naar buiten. Dan kan ik me voorstellen dat je echt op iedere hoek van de straat staat van: waar ben ik? De een komt er dan wel uit. Maar het is fijn dat bij iemand anders een buurtbewoner helpt omdat ie jou, of je gedrag, herkent.’

Maar hoe is het voor jóu om hier als locatiemanager te gaan beginnen?
‘Het echt heerlijk om met z’n allen een frisse start te maken. Samen bouwen we het Gastenhuis Nijmegen echt helemaal vanaf de basis op. Ik wil een team neerzetten – één grote familie met veel creativiteit en liefde voor de bewoners – waar de bewoners en hun familieleden heel erg blij mee zijn. Dat ze denken: het is goed zo, pap of mam zit op de juiste plek, ze wonen hier fijn. Dan is mijn missie geslaagd. 

Dat is tevens het mooie van het Gastenhuis. De bewoner bepaalt, ze kunnen gaan en staan waar ze willen met de mogelijkheden die zij nog hebben. De bewoners kunnen hun leven voortzetten, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze hebben moeten inleveren of dat er iets van ze is afgenomen. Hoe mooi is het als je het zo kunt laten voortgaan zonder dat ze daar erg in hebben?’

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Front
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632