26 juli 2023
Geplaatst door Maartje

Hart van de Waalprong is momenteel in volle gang, met de eerste bewoners die hun nieuwe huizen hebben betrokken en het unieke parkeerhuis dat onlangs is opgeleverd. Het winkelcentrum en de bovengelegen appartementen naderen hun voltooiing. Terwijl in de tweede fase nog volop gebouwd wordt. Wat Hart van de Waalsprong onderscheidt, is de prominente focus op duurzaamheid, water en groen, waardoor de wijk een uniek en uitgesproken karakter krijgt. ZinCo draagt hieraan bij door de realisatie van een blauw dak op appartementencomplex Donk, Elft en het parkeerdek.

Wat is een blauw dak?
Ieder groendak is een blauw dak, maar niet ieder blauw dak is een groendak. Blauwe daken zijn ook wel bekend onder de noemer groen-blauwe daken. Maar wat is een blauw dak dan precies? Het verschil tussen een groen of blauw dak wordt gemaakt in de hoeveelheid water die door het daksysteem vertraagd wordt afgevoerd én het mechanisme waarmee dit wordt gerealiseerd. Een eenvoudig groendak kan al 30L water per m² verwerken en dit water komt weer vrij door verdamping óf doordat de vegetatie dit verbruikt. Bij een groendak geldt het principe: vol is vol. Eenmaal verzadigd heeft het dak geen waterbufferende functie meer en bij een nieuwe regenbui stroomt water daardoor direct af. Een blauw dak kan veel meer water vasthouden, minimaal 60L water per m² én kan water actief of passief laten afstromen.

Toepassing blauw dak
In de openbare ruimte van Hart van de Waalsprong is een aantal duurzame en klimaatadaptieve maatregelen genomen. Zo zijn de regenpijpen van de woningen (hwa’s) losgekoppeld van het riool. Dat houdt in dat het relatief schone hemelwater niet in het riool terecht komt. Het regenwater wordt via goten in de straat naar wadi’s (o.a. langs Graaf Alardsingel) en andere groenzones afgevoerd en daar opgeslagen. Op de daken van de appartementsgebouwen Donk en Elft zorgt een blauw dak ervoor dat het water langer wordt vastgehouden en vertraagd wordt afgevoerd. ZinCo brengt retentie-elementen en een Meteo Active beheerssysteem op het dak aan. De retentie-elementen hebben een gemiddeld waterbergend vermogen van 60 L/m² en helpen daardoor de riolering te ontlasten en regenwater duurzaam her te gebruiken voor irrigatie van beplanting en in de binnentuin op het parkeerdek. 

Met de ZinCo Meteo Active wordt water actief beheerd. Slimme programmering helpt water vasthouden als het kan en vrijgeven wanneer het moet. Dit geavanceerde systeem gebruikt weersvoorspellingen om de waterstanden te beheren. Het overtollige water wordt strategisch gebruikt om de beplanting te irrigeren, dit wordt buiten winkeltijden aangeboden aan de hemelwaterafvoer van het winkelcentrum. Deze aanpak maximaliseert het gebruik van regenwater, minimaliseert het risico op wateroverlast en bevordert de leefbaarheid van de omgeving. 

En ook nog zonnepanelen
Het dak is ook uitgerust met PV-panelen om duurzame energie op te wekken, om nog meer bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de wijk. Samenvattend belooft Hart van de Waalsprong een moderne, duurzame en bruisende woon- en winkelwijk te worden die een belangrijke bijdrage levert aan de groei en vitaliteit van Nijmegen.

Meer info over een multifunctionele daken: zinco.nl

 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Donk en Elft
Hans Janssen Garantiemakelaars Nijmegen
Janneke Wenting
nieuwbouw@hansjanssen.nl 024-6790921
Appartementen Front
Woningen Hosta en Iberis
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632