31 juli 2023
Geplaatst door Maartje

Tijdens zomerse dagen kan het een hele uitdaging zijn om de hitte buiten je huis te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de binnentemperatuur te verlagen en je huis koel te houden tijdens de zomerse dagen. Of je nu een ventilator gebruikt, slimme technologieën toepast of je huis voldoende isoleert, er zijn verschillende opties om een koele leefomgeving in huis te creëren zodat je op een aangename manier van de zomerperiode kan genieten.

Ga voor de juiste isolatie en zonwering 

Een van de belangrijkste aspecten bij het koel houden van je huis is goede isolatie en zonwering. Door goede isolatie voorkom je dat de warmte van buiten naar binnen kan komen. Het gebruik van de juiste isolatiematerialen, zoals ramen en deuren met een glaswaarde HR++ of hoger, spouw- en dakisolatie voorkomt al dat een hoop warmte naar binnen kan. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in zonwering, zoals zonneschermen, verduisterende gordijnen of rolluiken. Deze maatregelen blokkeren direct zonlicht en verminderen daarmee de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt.

Open de ramen en deuren voor een natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is een geweldige manier om de warmte uit je huis te laten ontsnappen en frisse lucht binnen te laten. Zet, wanneer de zon van de gevel af is, ramen en deuren tegen elkaar open om een koele bries binnen te laten. Ook het gebruik van ventilatieroosters kan helpen om de luchtstroom te bevorderen zonder deuren en ramen volledig te openen. Wanneer er een zomers buitje valt zet dan direct ramen en deuren tegen elkaar open; ook zo verdrijf je eventuele warmte uit huis.

Maak gebruik van een ventilator 

Ventilatoren, die de lucht laten circuleren, helpen bij het verdrijven van warmte. Plafondventilatoren, tafelventilatoren en staande ventilatoren kunnen allemaal helpen om de temperatuur in huis te verlagen. Tip: vries een aantal flessen water in en zet een fles bevroren water voor de ventilator; je krijgt dezelfde frisse lucht als met een minder milieuvriendelijke airco. Wanneer het water begint te smelten heb je tevens een heerlijk glas fris water. 

Maak gebruik van slimme technologieën 

Met de opkomst van slimme technologieën zijn er geavanceerde oplossingen beschikbaar om de warmte buiten huis te houden. Slimme thermostaten stellen je in staat om de temperatuur in huis op afstand te regelen en energie te besparen. Daarnaast hebben de nieuwste cv's tevens een zomerstand waardoor thermostaten gedurende een bepaalde periode niet aanslaan. Daarnaast kunnen zonnesensoren en automatische zonweringssystemen worden gebruikt om de zonnewarmte buiten te houden. De meeste systemen maken gebruik van een app die je volledig naar eigen wens kunt instellen; automatisch de rolluiken of zonneschermen naar beneden bij een temperatuur van 25 graden of wanneer de zon begint te schijnen. 

Alternatieve manieren

Naast de bovengenoemde manieren zijn er ook enkele andere manieren om je huis koel te houden op zomerse dagen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van lichte kleuren voor je interieur en het verminderen van warmtebronnen zoals gloeilampen en elektrische apparaten. Het installeren van een sedumdak kan ook helpen om de hitte te verminderen, omdat het dak bedekt is met planten die de warmte absorberen en verdampen, daarnaast is zo’n sedumdak ook nog eens natuurvriendelijk en duurzaam!

Wanneer je naar bed gaat zal je waarschijnlijk moeilijk in slaap kunnen komen door de hitte. Weg met het dekbed en hallo katoenen laken. Een laken zorgt voor de nodige verfrissing, zonder het te koud te krijgen. Alternatief is natuurlijk om met het raam open te slapen, dit is niet alleen goed om te warmte uit huis te verdrijven, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. En wat te denken van de vogeltjes die je 's ochtend wakker fluiten? Heerlijk!

Kom maar op met de zomer!

Het koel houden van je huis op zomerse dagen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen en strategieën is het zeker mogelijk. Het gebruik van isolatie, zonwering, natuurlijke ventilatie, airconditioning, ventilatoren, slimme technologieën en alternatieve methoden kan bijdragen aan een koelere leefomgeving. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke manier het beste werkt voor jouw huis en behoeften. 

Vergeet niet dat het ook belangrijk is om voldoende water te drinken en jezelf te beschermen tegen de hitte buitenshuis, zoals het gebruik van zonnebrand, een zonnebril en hoed of pet. Met deze manieren houd je de ergste warmte buiten huis en kan je genieten van een aangename zomer, zelfs tijdens de heetste dagen.

Wanneer je een viervoeter in huis hebt zoals een hond of kat, vergeet dan ook niet dat deze juist verkoeling nodig hebben. Ga niet met je hond of kat naar buiten op het heetst van de dag en laat ze zeker niet op asfalt lopen! In de vroege ochtend of later op de avond is het het beste om een grote wandeling te maken. Of zet een zwembadje in de tuin of op balkon zodat ook je hond of kat de verfrissing op kan zoeken. Tip: voor honden zijn er tegenwoordig ook ijsjes te koop, informeer eens bij de dierenwinkel. 

Direct contact

Heeft u vragen?
Wij staan u graag te woord.

Appartementen Donk en Elft
Hans Janssen Garantiemakelaars Nijmegen
Janneke Wenting
nieuwbouw@hansjanssen.nl 024-6790921
Appartementen Front
Woningen Hosta en Iberis
VanWonen
Jozé Janssen
joze@vanwonen.com 06-46393632